Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs2/42/unestafi/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 460
Tietoa hengityshäiriöistä

Tietoa hengityshäiriöistä

Unenaikaiset hengityshäiriöt ovat selvästi harvinaisempia kuin obstruktiivinen uniapnea, eikä niillä ole samaa kansanterveydellistä merkitystä. Tietyissä univaiheissa hengitystoiminta vähenee terveelläkin. Jos potilaalla on jokin krooninen keuhkosairaus, korostuvat esimerkiksi päivällä esiintyvät hapetusongelmat yöaikaan. Samasta syystä neurologisissa lihassairauksissa hengitysvajaus ilmaantuu ensin yöaikaan. Näissä tapauksissa paras keino ehkäistä unenaikaisen hengityshäiriön kehittymistä on pyrkiä vaikuttamaan perussairauteen. Kysymykseen tulevat samat toimenpiteet, joilla pyritään astman tai keuhkoahtautumataudin ehkäisyyn ja optimaaliseen hoitoon.

Viime aikoina on saatu tutkimustietoa myös siitä, että Cheyne-Stokes-hengitys ja sentraaliset uniapneaoireet ovat yhteydessä erityisen huonoon ennusteeseen sydämen vajaatoiminnassa. Alustavien tulosten mukaan CPAP-hoito saattaisi parantaa näiden potilaiden suoriutumista, mutta ei ennustetta.

Lue lisää hengityssairauksista alla olevista linkeistä:

Astma

Hengenahdistus

Keuhkoahtaumatauti